הצטרפות לדואר חשמלי | הסרת מנוי מדואר חשמלי | שלח מכתב | דף ראשי

 

 

 

 

 

המשטרה מתנקמת בנער מחשבים צעיר לאחר שכשלה במציאת ראיות נגדו

 

פורסם: 06/07/2004 | עודכן: 09/07/2004 | גיליון מספר 60 | halemo

 

 

צעיר ישראלי בן 18 נעצר בחודש מרץ 2004 על ידי משטרת ישראל בחשד שפרץ לשרתי המחשב של משטרת פנסילבניה בארה"ב. החשוד שעומד לפני גיוס לצבא, שוחרר למעצר בית בתנאים מגבילים ונאסר עליו להשתמש ברשת האינטרנט למשך 30 יום. לאחר שמשפחתו שכרה את שירותיו של עו"ד בועז גוטמן, לשעבר ראש מפלג עבירות מחשב במשטרת ישראל, הסתבכה לה חקירת המשטרה. השבוע התנקמה המשטרה בצעיר ועצרה אותו בגין החזקת חומר תועבה במחשב, זאת לאחר שהראיות שכבו אצלה בארון מספר חודשים. לאחר יומיים של דיונים, הוגבל הצעיר ונאסר עליו לגלוש באינטרנט למשך 180 יום.

 

 

 

התלונה והמעצר

 

ביום 16 ספטמבר 2003, נשלחה תלונה ליחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) של משטרת ישראל בדבר פריצה של ישראלי לשרתי המחשב של משטרת פנסילבניה בארה"ב. התלונה נשלחה מהמשטרה הפדראלית של ארה"ב, ה FBI.

 

ביום 8 פברואר 2004 העבירה היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) את התלונה ליחידת ההונאה של מחוז הדרום באר שבע, לאחר שלטענה איתרה כי מקור "הפריצה" למחשבי משטרת פנסילבניה הוא בתושב אשדוד.

 

ביום 9 מרץ 2003 עצרה יחידת המשטרה בחור יליד שנת 1985 מהעיר אשדוד. הצעיר, יהונתן פינגל, בחור בן 18, עומד לפני גיוס לצה"ל.

 

באותו היום הגיעו שוטרים לביתו של הצעיר באשדוד עם צו חיפוש, נכנסו לבית וערכו חיפוש. שני מחשבים נלקחו מהדירה. אימו של החשוד סירבה לחתום על דו"ח התפיסה, בטענה כי החיפוש לא התבצע בפני שני עדים כפי שנרשם על הצו. אביו של הצעיר חתם על הדו"ח.

 

הצעיר הובא ממקום מגוריו באשדוד לבאר שבע, מקום מושבה של היחידה לחקירות הונאה בדרום. יחידת ההונאה של מרחב דרום חקרה את הצעיר, והוציאה הודעה לתקשורת על "תוצאות החקירה". בהודעתה לתקשורת בשעות הערב, היא פירסמה כי החשוד הודה בעבירות המיוחסות לו. 

 

דבר המעצר נודע לתקשורת, לאחר שפרטי החקירה הודלפו לה, ובשעה 21:00 או בסמוך לכך, פרסמו אתרי האינטרנט את דבר המעצר של "ההאקר מאשדוד" ש"מחק קבצים של משטרת פנסילבניה", לשון הודעת משטרת ישראל.

 

כתבה באתר ynet

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-2886606,00.html

 

כתב באתר וואלה

http://news.walla.co.il/?w=//516303

 

כתבה בעיתון הארץ

http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArt.jhtml?itemNo=402927

 

כתבה בעיתון הבינלאומי, הרג'יסטר

http://www.theregister.co.uk/2004/03/11/israeli_teen_quizzed_over_us

 

 

הצעיר שוחרר לביתו בשעות הערב המאוחרות על ידי קצין משטרה בתנאים שנקבעו בכתב ערבות שחתם. עותק של כתב הערבות לא נמסר לחשוד בטענה שמדובר במסמך משטרתי השייך לתיק החקירה.

 

למחרת, ביום 10 מרץ 2003, פורסמה בעיתון מעריב ידיעה על ה"האקר" מאשדוד. בכתבה במעריב נטען דווקא כי הצעיר אינו משתף פעולה בחקירת המשטרה ושומר על זכות השתיקה.

 

הכתבה במעריב

http://images.maariv.co.il/cache/cachearchive/10032004/ART664753.html

 

 

ייצוג משפטי

 

כבר בשעות הערב, פנתה משפחתו של הצעיר לעו"ד בועז גוטמן, מומחה לעבירות מחשב, שבעבר שירת ביחידה לחקירות הונאה במשטרת ישראל והיה ראש מפלג עבירות מחשב ביחידה.

 

בהיסטוריה של עו"ד גוטמן רשומה תפיסתו של ההאקר הישראלי, האנלייזר אהוד טננבאום, בחודש אפריל 1998. האנלייזר, שבעת ביצוע העבירות היה קטין פחות מגיל 18, הואשם בחדירה למחשבים בארה"ב, בהם הפנטגון (משרד ההגנה) וסוכנות החלל נאס"א. טננבאום הצעיר הואשם בחדירה לאתרים ישראלים ובשימוש בחשבונות אינטרנט גנובים. לאחר משפט מתוקשר וערעור בבית המשפט המחוזי בתל אביב, הוא נשלח לרצות מאסר בפועל של חצי שנה על עבירות מחשב.

 

אהוד טננבאום עירער לבית המשפט העליון, וזה האחרון דחה את ערעורו ופירט את מעשיו בהם הורשע.

 

החלטת בית המשפט העליון, כאן

http://62.90.71.124/files/02/470/051/b01/02051470.b01.htm

 

כיום נחשב עו"ד בועז גוטמן למומחה עולמי לעבירות מחשב ומייצג את ישראל בכנסים בנושא עבירות מחשב, שבהם המדינה אפילו לא טורחת לשלוח נציג רשמי מטעמה.

 

 

דיון ובקשה לשחרור בתנאים מגבילים

 

ביום 10 מרץ 2004, התקיים דיון בבית המשפט השלום בבאר שבע באולמה של השופטת ליאורה ברנע. את משטרת ישראל ייצג בדיון גרגורי ליבמן, חוקר משטרה ביחידה לחקירות ההונאה של הדרום.

 

עו"ד גוטמן, קצין משטרה בדימוס ביחידה לחקירות הונאה בבת ים, הציג שאלות קשות בפני חוקר המשטרה ועימת אותו עם טענות שהושמעו כלפי החשוד העצור.

 

בדיון שהתקיים, ביקשה המשטרה לשחרר את העצור בתנאים מגבילים על מנת שלא ישבש את החקירה. עו"ד גוטמן הציג בפני החוקר ובפני בית המשפט את העתקי הכתבות מהיום הוקדם מאתר ynet, וואלה, הארץ, ואת הידיעות שפורסמו באותו היום בעיתונים מעריב וידיעות אחרונות. עו"ד גוטמן טען שדווקא המשטרה משבשת את החקירה וכי הלקוח שלו אינו מכיר עיתונאים כפי שהמשטרה מכירה ואינו יכול לשבש את החקירה.

 

חוקר המשטרה תיאר את השתלשלות העניינים וכיצד הגיעה המשטרה דווקא לחשוד העצור. עו"ד גוטמן שאל את החוקר האם המשטרה בדקה האם אדם כלשהו "רכב" על מחשבי החשוד, וניצל את מחשביו למתקפות אלקטרוניות ולמעשי פריצה. חוקר המשטרה השיב שהמשטרה מסתמכת על פלטי מחשב שהגיעו מארה"ב.

 

לשאל נוספת של עו"ד בועז גוטמן, השיב חוקר המשטרה כי לא ידוע לו האם נגנב רישום פלילי (ר.פ.) ממחשבי משטרת פנסילבניה, וכי אם היה נגנב ככזה, ה FBI היה משגר משלחת לישראל.

 

בדיון שהתקיים בבית משפט השלום בבאר שבע, טען עו"ד בועז גוטמן כי שיבוש חקירה מתקיים על ידי המשטרה בהודעות המגמתיות שהיא מוסרת לתקשורת, ואם היו שותפים לפשע, הרי אלו כבר יכלו לשבש את החקירה בגלל הפרסום בעיתון.

 

עו"ד גוטמן התייחס לבקשת המשטרה לאסור על הצעיר להתחבר לרשת האינטרנט למשך 30 יום וטען כי מדובר בהגבלה הנוגדת את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו. עו"ד גוטמן טען כי המשטרה לא יכולה לאכוף את האיסור הזה ולפקח על הצעיר אם יגלוש באינטרנט.

 

לגבי הפקדה כספית של 5,000 ש"ח לערבות נגד בריחה מהארץ, טען עו"ד גוטמן כי גם אם יפקיד החשוד 5 ש"ח או 5,000 ש"ח, זה לא ישנה, מכיוון שלקוחו מתגייס בעוד כחודש לצה"ל.

 

עו"ד בועז גוטמן המשיך וטען כי המילה FBI לא מעמידה אף אחד דום. הוא הפנה לפסק דינו הטרי של השופט אברהם טננבוים שזיכה אדם שהואשם בחדירה ופריצה לאתר המוסד. הוא הוסיף וטען כי המשטרה מנסה לרכוב על גבו של החשוד ולרצות את העיתונות ואת ה FBI. עו"ד גוטמן קינח בטענה כי המשטרה נשענת על פלטי ראיות מחשב לא יציבות ולא אמינות שלא יכולות להגביל את חרותו של החשוד.

 

שופטת בית המשפט השלום בבאר שבע, ליאורה ברנע, קבעה בהחלטתה כי בהתאם לדו"ח "סודי" שקיבלה מחוקר המשטרה, נציג המבקשת בדיון, יש לשחרר את הצעיר בתנאים מגבילים על מנת למנוע שיבוש חקירה.

 

השופטת ברנע קבעה כי אין צורך בהפקדת ערבות כספית כפי שביקשה המשטרה. במקום הפקדת ערבות, היא הורתה לחשוד לחתום על התחייבות עצמית בסך 10,000 ש"ח לקיום תנאי השחרור שגזרה עליו: מעצר בית למשך 10 ימים, אי שימוש ברשת האינטרנט למשך 30 ימים וצו עיכוב יציאה מהארץ למשך 180 ימים כולל הפקדת הדרכון בבית המשפט באשדוד.

 

 

שעת הנקמה המשטרתית

 

לאחר יותר משלושה חודשים, כאשר המחוז הדרומי של משטרת ישראל כשל בהשגת ראיות כנגד הצעיר על מעשה פריצה כלשהו למחשבי משטרת פנסילבניה, ולאחר שגורמים בכירים במשטרת הדרום כשלו בגיבוש ראיות וכתב אישום כנגד הצעיר, הגיעה שעת הנקמה.

 

המשטרה הפדראלית של ארה"ב, ה FBI, שיושבת על הראש של מפקדי המחוז הדרומי, לא ראו כי טוב, ויחד עם החום והמדבר של הנגב, משטרת ישראל בדרום הארץ החלה להזיע ולהרגיש לא נעים כלפי ידידתה מהצפון האמריקני הקר.

 

ביום שלישי, 6 יולי 2004 אירעה התפתחות משמעותית ב"חקירה הגלובלית" בה מעורבת משטרת הדרום בשיתוף פעולה של ה FBI.

 

בלשים הופיעו שנית בביתו של יונתן פינגל עם צו חיפוש. בצו נכתב כי יונתן פינגל הצעיר חשוד ב"פרסום והחזקת חומר תועבה".

 

במהלך חיפוש בבית, לקחו עימם השוטרים מספר מארזי מחשב ישנים ומחשב עתיק אחד שלא הספיקו להעמיס על הניידת כבר בחודש מרץ 2004.

 

פינגל הצעיר נעצר בו במקום. אחיו הצעיר של יונתן נלקח למטה המשטרה בבאר שבע. במטה המשטרה הציגו בפניו תמונות תועבה רבות מתקליטורים צרובים שצרבה המשטרה. הראיות הללו, התקליטורים הצרובים, אינם הראיות שנלקחו מביתו של פינגל מאחר ולא החזיק צורב ולא נתפסו אצלו תקליטורים המכילים תמונות תועבה.

 

אחיו של יונתן, קטין, הסביר לחוקריו שאינו רוצה לצפות בתמונות הללו, וכי אילו לא תמונות שלו או של מישהו ממשפחתו.

 

את יונתן פינגל בן ה 19 שיכנה המשטרה בתא מעצר מיוחד שהכינה עבורו בקרית גת. ככל הנראה יוכנס מדובב לתא על מנת לתפוס שיחת צ'אט עם יונתן ולנסות לגבש ראיות מילוליות על נטיותיו המיניות ועל הרגלי הגלישה שלו באינטרנט.

 

המעצר תמוה במיוחד מאחר וחומר הראיות הוחזק בארון המשטרה במשך למעלה משלושה חודשים, ללא בדיקה כלשהי של הראיות המתחייבת על פי החוק. על פי החוק, בדיקת המחשב צריכה לקחת יומיים מיום התפיסה.

 

ככל הנראה מחר (7 יולי 2004) יובא פינגל הצעיר להארכת מעצר בגין "החזקת חומרי תועבה במחשב". משטרת ישראל שרגילה להתעסק עם ילדים בצורה קלה ופשוטה, לא צפתה כי על הצעיר ייגן עו"ד בועז גוטמן, מה שיגרום למשטרה ול FBI לעבוד קשה יותר כדי להשיג ראיות דיגיטליות אמיתיות ולא גיבובי מילים שנאמרו בחקירה מלחיצה של נער צעיר.

 

 

קישורים

 

אתר משטרת ישראל

http://www.police.gov.il

 

אתר האינטרנט של עו"ד בועז גוטמן

http://www.4law.co.il

 

כתבה קודמת בדואר חשמלי (גליון 46, כתבה מספר 6)

http://halemo.net/edoar/0046/0006.html

 

 

 

------------- עדכון: 09/07/2004   

 

דיון הארכת מעצר

 

ביום למחרת, 7 יולי 2004 התקיים דיון בבית המשפט השלום בבאר שבע באולמו של השופט עידו רוזין. על הפרק: בקשתה של משטרת ישראל (מחוז דרום) להאריך את מעצרו של הצעיר יונתן פינגל.

 

את המשטרה ייצג רב פקד עופר מסינג. פינגל הצעיר יוצג על ידי עורך דינו בועז גוטמן.

 

רפ"ק מסינג הציג בפני בי תהמשפט דו"ח סודי ובו תמונות שנתפסו במחשבו של פינגל. עו"ד גוטמן הפנה את תשומת ליבו של בית המשפט למעצר הקודם של פינגל ביום 9 מרץ 2004 לאחר שהמשטרה ניסתה להסתיר זאת מבית המשפט (תיק מעצרים 1520/04).

 

בית המשפט הופתע. לשאלת בית המשפט באיזו שעה נעצר פינגל, טען רפ"ק מסינג כי הוא נעצר בשעה 17:00. בית המשפט הקשה ושאל את רפ"ק מסינג מדוע פרטי המעצר כמו השעה אינם מופיעים בטופס בקשת המעצר. רפ"ק מסינג השיב שזאת פעם ראשונה שהוא מופיע בבית המשפט בבאר שבע. ככל הנראה לא רגיל רפ"ק מסינג לשאלות בסיסיות בדבר זכויותיו של העצור ובהם זכותו לרישום שעת מעצרו המדוייקת.

 

רפ"ק מסינג נחקר בהמשך על ידי עו"ד גוטמן על אופי התלונה נגד לקוחו. האם התלונה הוגשה באוגוסט 2003 על ידי ה FBI, האם בכלל היו התייחסות לתלונה, האם בוצעה חקירה מקפת, מתי עלה החשד נגד פינגל ועוד.

 

בית המשפט לא הרשה להמשיך את קו החקירה בה טען עו"ד גוטמן כי המשטרה הטיחה בפניו של אחיו הצעיר של פינגל העצור, קטין בן 16, תמונות פדופיליה ועירום של קטינים על מנת לשבור אותו. בית המשפט קבע כי מדובר בדין בדלתיים פתוחות ולא ניתן לאפשר קו חקירה שכזה.

 

בהמשך החקיקה הודה השוטר כי עברו 4 חודשים מאז החקירה הקודמת של פינגל. עוד הודה כי פינגל לא שיבש בדרך כלשהי את החקירה. כאשר ראה כי העניין מסתבך, הפנה את בית המשפט "לדו"ח הסודי" שהכינה המשטרה בה נמצא המידע האם פינגל בכלל יצר קשר עם פדופילים אחרים באינטרנט, האם שמר על זכות השתיקה, האם ענה על חלק מן השאלות.

 

רפ"ק עופר מסינג הודה כי לא ניתן לגבש טיוטת כתב אישום כנגד יונתן פינגל בדבר עבירת מחשב כלשהי.

 

בסיכומיו קבע גוטמן כי מרשו דווקא רדף אחרי פדופילים ולא ניסה להתיידד עימם כפי שניסתה להציג זאת המשטרה. כל זאת מכיוון ששנא פדופילים ואנשים שמנצלים ילדים קטנים.

 

עוד הוסיף עו"ד גוטמן כי מרשו עומד בפני גיוס לצה"ל ולא סביר שייברח. עוד טען כי המשטרה מנפחת את הסיפור כדי לרצות גורמים בארה"ב ובהם ה FBI ומשטרת פנסילבניה.

 

בהחלטתו קבע השופט עידו רוזין כי המשטרה דרשה מעצר למשך 5 ימים בגין טענה כי עמד בקשר עם קהילת פדופילים ברשת האינטרנט (ובהם גם אתרי דמה של משטרות בעולם).

 

למרות ששופט רוזין קבע כי הוא משוכנע באמיתות הדו"ח הסודי שהגישה לעיונו המשטרה, הוא לא שוכנה כי בשלב זה של החקירה ש מקום לעצור את החשוד עד ליום המחרת (8 יולי 2004) בשעה 14:00.

 

 

דיון הארכת מעצר נוסף

 

ביום למחרת הדיון, 8 יולי 2004, התקיים דיון בבית המשפט השלום בבאר שבע. הפעם באולו של השופט אבו טהה. הדיון התקיים בשחרור בתנאי הערובה שביקשה משטרת ישראל, בהם איסור שימוש באינטרנט למשך 180 יום, הפקדת ערבות עצמית של 2,000 ש"ח והפקדת ערבות עצמית נוספת של 10,000 ש"ח.

 

בדיון שהתקיים הפעם הופיע מטעם משטרת ישראל (מחוז דרום) החוקר שרון סויסה.

 

עו"ד בועז גוטמן טען כי איסור גלישה למשך 180 יום הוא ענישה ללא משפט וללא הרשעה. עוד הוסיף כי הדבר נוגד את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו. עוד הוסיף כי מדובר באיסור גורף שלא עבר אף פעם את משוכת בית משפט כלשהו בישראל.

 

בא כוח המשטרה, החוקר סויסה הציג לבית המשפט תמונות בהן נראים ילדים בני 5 בסצינות מין קשות.

 

כבוד השופט אבו טהה קבע בהחלטתו כי לחשוד יונתן פינגל מיוחסות עבירה של שימוש בדמותו של קטין לפרסום חומר תועבה (סעיף 214(ב) לחוק העונשין), וכן עבירה של החזקת חומר תועבה (סעיף 214(ב3) לחוק העונשין).

 

שופט בית המשפט השלום בבאר שבע נתן את החלטתו: הוא אסר על יונתן פינגל לעשות שימוש כלשהו ברשת האינטרנט למשך 180 יום. כמו כן הוה לו לחתום על ערבות עצמית בסך 2,000 ש"ח וערבות צד ג' בסך 10,000 ש"ח.

 

על פי הידוע, זאת פעם ראשונה במדינת ישראל שאדם כלשהו הוגבל בשימוש ברשת האינטרנט למשך 180 יום (כחצי שנה).

 

 

 

 

 


עו"ד בועז גוטמן
מייצג את החשוד





 
 


 
 



 
 
 

 






 

 

 


 

תגובות הקוראים